email

Ads 468x60px

Friday, June 19, 2015

Key Lime Bars / Limetkové rezy

Servings : 25 / Calories per serving : 163
Preparation time : 60 min
Baking time : 50 min

This retro, low fat recipe comes from Eating Light Journal, which originally followed recipes of New American Cooking. The lime bars taste as shortcakes of sour – sweet and fresh aroma, good for the summer coffee time. They contain a lot of fresh squeezed lime juice and an increased number of egg yolks (and cholesterol), which, however, make the cake richer and tasteful.

Tento retro recept s nízkym obsahom tuku pochádza zo žurnálu Eating Light, ktorý pôvodne nasledoval recepty z New American Cooking. Limetkové rezy chutia ako kyslo - sladké biskvity sviežej arómy, výborné pre letné posedenie pri voňajúcej káve. Obsahujú veľa čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy a zvýšený počet žĺtok (a cholesterolu), ktoré však robia rezy plnšie a chutnejšie.

Ingredients :

2,5 cups all-purpose flour
0,5 cup confectioners’ sugar + extra for dusting
0,5 cup unsalted cold butter (115g)
3 ounces cold cream cheese (85g)
¼ tsp almond extract
4 eggs
2 cups white granulated sugar
½ cup fresh lime juice
1 tbsp grated lime zest
1 tsp vanilla extract

Method :

1. Combine 2 ¼ cups of flour, confectioners’ sugar, butter, cream cheese and almond extract. Mix until crumbly but holds together when squeezed.
2. Transfer dough to a 23-cm by 33-cm (9-inch by 13-inch) or approximately of the similar size of baking dish; press evenly  into bottom and approximately 1.5 cm  (½ inch) up sides. This step takes longer than usual, since the dough is pressed with fingers or the back site of fork.
3. Bake 20 to 25 min. in pre-heated oven at 170 oC (350 oF), or until lightly browned. Transfer to wire rack and cool 10 min.
4. In the meantime, whisk together eggs, granulated sugar, lime juice, lime zest, vanilla and the remaining ¼ cup of flour, pour over hot/warm baked crust. Alternatively, as I made, ¼ tsp of baking soda can be added together with flour and the whipped egg whites mix in gently lastly; it will result in more airy texture.
5. Return to oven; bake for 25 min. until center is just set. Transfer to wire rack, cool completely. Cover and refrigerate, the best for 6 hrs or overnight.
6. Just before serving, cut into bars, dust tops with confectioners’ sugar. Store in refrigerator.
---------------------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :

2,5 šálky (240 ml) polohrubej múky
0,5 šálky práškového cukru  + extra na posypanie
0,5 šálky studeného masla, nesoleného (115g)
85 g studeného jemného tvarohu
¼ lyžičky mandľového extraktu
4 vajcia
2 šálky bieleho kryštálového cukru
½ šálky limetkovej šťavy
1 lyžica strúhanej limetkovej kôry
1 lyžička vanilkového extraktu

Postup :

1. Zmiešajte 2 ¼ šálky múky, práškový cukor, maslo, tvaroh a mandľový extrakt. Miešajte až cesto je drobivé, ale drží pohromade pri stlačení.
2. Preneste cesto na 23-cm x 33-cm (9-palcovú x 13-palcovú) alebo približne podobnej veľkosti plechovú formu; stlačte rovnomerne do dna a asi 1,5 cm (½ palca) po stranách. Tento krok trvá dlhšie, než je obvyklé, pretože cesto sa tlačí prstami alebo zadnou stranou vidličky.
3. Pečte 20-25 min., alebo pokaľ cesto dostane zlatistú farbu. Preneste na rošt a nechajte vychladnúť 10 min.
4. Do tej doby, ušľahajte vajcia a zmiešajte kryštálový cukor, limetkovú šťavu, limetkovú kôru, vanilku a zostávajúcu ¼ šálky múky, nalejte zmes do horúcej / teplej upečenej kôrky. Alternatívne, ako som spravila ja, môžeme pridať ¼ lyžičky sódy bikarbóny do múky a šľahané vaječné bielky vmiešame jemne až nakoniec; to bude mať za následok vzdušnejšiu textúru cesta.
5. Vráťte do rúry; pečte 25 minút pokiaľ stred  je spravený. Preneste na drôtený rošt, nechajte úplne vychladnúť. Zakryte a dajte do chladu, najlepšie po dobu 6 hodín alebo cez noc.
6. Tesne pred podávaním, nakrájajte na obdĺžniky, poprášte vrch s cukrom a udržujte v chladničke. 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates